Edukacinė programa "Radvilų desertas"
Straipsnių sąrašas
Medaus degustacijos programa
„Radvilų desertas“
Programos trukmė: iki 2 val.
Grupės dydis: nuo 10 iki 20 asmenų.
Programos kaina: 10 eur/asmeniui
Edukacinės programos tikslas
Skatinti įvairaus amžiaus asmenų domėjimąsi bičių produktais ir bitininkyste, supažindinti su vieninteliu Pabaltyje esančiu Senovinės Bitininkystės muziejumi. Programa yra unikali, nes suteikia galimybę apsilankyti Stripeikių Bitininkystės muziejuje ir susipažinti su realiu bičių gyvenimu.
Produktai:
Kelių rūšių medus
Agurkai
Medus su koriu
Žolelių arbata
Programos turinys:
Edukacijos metu bus pasakojama apie medaus rūšis, jų skirtumus, vyks tuo metu esančių medaus rūšių degustacija. Ragaujant bus ugdomi gebėjimai pajusti skoninius skirtumus, kvapą, atskirti medaus rūšį pagal spalvą, kalbama apie medaus mišinius skirtus imunitetui stiprinti, nuovargiui šalinti. Programa atskleis medaus atsiradimo ypatumus, supažindins su skoninėmis medaus savybėmis, tautinio paveldo lobiais.
Kodėl medus valgomas su agurkais? Kodėl programa vadinasi ''Radvilų desertas“? Tai jau intriga muziejaus lankytojams, atsilankykite ir sužinosite.
Produktų naudingumas
Medus – itin naudingas sveikatai produktas, normalizuojantis daugelio vidaus organų darbą, pagerinantis kraujo sudėtį, sustiprinantis imunitetą, jis yra galingas energijos šaltinis, taip pat turi antibakterinių savybių. Dėka savo gydomųjų savybių, medus labai plačiai ir nuo seno naudojamas liaudies medicinoje tiek gydant susirgimus, tiek profilaktiškai. Stiprina organizmo funkcijas, nes turi nemažai aktyviojo deguonies. Taigi, medus labai reikšmingas organizmo oksidacijos procesuose. Kita svarbi jo funkcija – fermentacija. Meduje yra labai daug ne tik virškinimui, bet ir organizmo funkcijoms reguliuoti reikalingų fermentų. Jame yra labai svarbių organizmui reikalingų medžiagų: daug angliavandenių, baltymų, kurie į medų patenka iš augalų kartu su nektaru ar lipčiumi, žiedadulkėmis ir su bičių liaukų sekretu. Jie skatina fermentų, kuriuos išskiria bitės organizmas aktyvumą.
Agurkai
Indai ir egiptiečiai pirmieji įvertino agurkus, pradėję juos auginti trečiajame amžiuje prieš mūsų erą.
Agurkas turi baltymų (15 proc.), cukraus (fruktozės ir gliukozės), vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo. Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji – mažiau. Dar ši mažai kaloringa daržovė turi daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, nikelio, aliuminio, vario, cinko, sidabro, chromo.
Tikriausiai jums įdomu, kokių vertingų savybių turi agurkai? Be minėtųjų medžiagų, agurkai turi ypatingų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Štai kodėl mitybos specialistai rekomenduoja mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams. Agurkuose yra naudingų medžiagų, kurios tirpdo akmenis. Įdomu tai, kad agurkai naikina mikrobus ir mažina aukštą kūno temperatūrą. Ši daržovė naudinga gerinant atmintį, širdžiai stiprinti, naudinga sergant skrandžio, dantenų ligomis, kosint.
95 proc. agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurkai yra labai mažai kaloringi (100 g – tik 15 kcal., t.y. 1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Vasarą ir rudenį naudinga daryti iškrovos dienas valgant tik agurkus. Per dieną galima suvalgyti apie 1–1,5 kg agurkų. Mitybos specialistai pataria prieš kiekvieną valgymą suvalgyti po vieną agurką (be druskos) – tai pagerina maisto pasisavinimą.
Programą parengė Danutė Indrašienė