Siekiant geriau pritaikyti svetainės turinį bei informaciją apie mūsų paslaugas ir specialius pasiūlymus, šioje svetainėje naudojami slapukai (cookies), kuriuos Jūs galite bet kada išjungti, keisdami savo naršyklės nuostatas.

Edukacinė programa "Nuo žolyno iki korio"

Straipsnių sąrašas

„Nuo žolyno iki korio“
Programos trukmė: iki 2  val.
Grupės dydis: nuo 10 iki 20 asmenų.
Programos kaina vienam asmeniui: 14 eur. + muziejaus lankytojo bilietas
Programa skirta įvairaus amžiaus asmenims.

Edukacinės programos tikslas:
Skatinti įvairaus amžiaus asmenų domėjimąsi bičių produktais ir bitininkyste, supažindinti su vieninteliu Pabaltyje esančiu Bitininkystės muziejumi. Programa yra unikali, nes suteikia galimybę apsilankyti Stripeikių Bitininkystės muziejuje ir susipažinti su realiu bičių gyvenimu. Programa atskleis bičių produktų ypatumus, supažindins su skoninėmis medaus  ir kitų bičių produktų savybėmis, atskiro regiono tradicijomis.

Produktai:
Medus kelių rūšių
Sūris
Agurkai
Duona
Medus su koriu|
Bičių duonelė
Žiedadulkės
Žolelių arbata

Programos turinys:
Edukacijos metu bus pasakojama apie medaus rūšis, jų skirtumus, vyks tuo metu esančių rūšių degustacija, kurios metu bus siūloma paragauti įvairių rūšių medaus ir pajusti skoninius skirtumus, mokytis  pajusti kvapą, atskirti medaus rūšį pagal spalvą, kalbama apie medaus mišinius skirtus imunitetui stiprinti, nuovargiui šalinti. Bus skanaujama bičių produktų tokių, kaip: bičių duonelė, žiedadulkės. Pasakojama apie bičių pikio naudą.

Produktų naudingumas
Medus – itin naudingas sveikatai produktas, normalizuojantis daugelio vidaus organų darbą, pagerinantis kraujo sudėtį, sustiprinantis imunitetą, jis yra galingas energijos šaltinis, taip pat turi antibakterinių savybių. Dėka savo gydomųjų savybių, medus labai plačiai ir nuo seno naudojamas liaudies medicinoje tiek gydant susirgimus, tiek profilaktiškai . Stiprina organizmo funkcijas, nes turi nemažai aktyviojo deguonies, to nėra kituose maisto produktuose. Taigi, medus labai reikšmingas organizmo oksidacijos procesuose. Kita svarbi jo funkcija – fermentacija. Meduje yra labai daug ne tik virškinimui, bet ir organizmo funkcijoms reguliuoti reikalingų fermentų. Jame yra labai svarbių organizmui reikalingų medžiagų: daug angliavandenių, baltymų, kurie į medų patenka iš augalų kartu su nektaru ar lipčiumi, žiedadulkėmis ir su bičių liaukų sekretu. Jie skatina fermentų, kuriuos išskiria bitės organizmas aktyvumą.



Bičių pikis, arba propolis, yra sakinga, maloniai stipraus kvapo ir kartoko, aštraus skonio biologiškai aktyvus produktas. Jo spalva - nuo gelsvos iki tamsiai rudos, pilkos ar žalsvos. Kuo pikis senesnis, tuo spalva tamsesnė. Veiksmingas gydomąsias savybes propolis išsaugo net iki 10 metų. Bitės pikį renka nuo medžių (topolių, beržų ir kt.) lipnių pumpurų, ūglių ir naudoja jį avilio plyšiams klijuoti, medui akiuoti, gendantiems svetimkūniams, kurių negali pašalinti iš avilio, balzamuoti, mat pikis nepraleidžia oro ir drėgmės. Dėl tų pačių konservuojančių savybių jis neleidžia gesti bičių produktams (pvz., bičių pieneliui), dygti į avilį suneštoms žiedadulkėms. Be to, bitės pikiu dezinfekuoja korių akutes ir taip apsisaugo nuo ligų, dar ir aromatizuoja avilį. Viena bičių šeima per dieną į avilį atneša 1 g pikio, o per metus - iki 150-200 g. Jau žiloje senovėje žmonės žinojo, kad pikis šalina blogą kvapą, mažina ar visai nuslopina skausmą bei tinimą (pabrinkimą), padeda žaizdoms gyti. Liaudies medicinoje daugiausia jį vartojo kaip išorinį vaistą. Votims (furunkulams, karbunkulams ir kt. pūliniams) gydyti bičių pikį pašildydavo iki suminkštėjimo, išplodavo plonu sluoksniu ir, uždėję ant nesveikos vietos, aprišdavo. Toks šildantis tvarstis mažina uždegimo skausmą ir patinimą, skatina pūlių sekreciją ir pažeistų audinių gijimą.

Bičių duonelė. Iš įvairių laukinių ir kultūrinių augalų žiedų bitės renka žiedadulkes, sulipdo jas seilėmis ir nektaru į rutulėlius, neša į avilius ir meta į korių akeles. Aviliuose jaunesnės bitės priekiniais žandais žiedadulkių rutulėlius sutrupina ir galvomis gerai suspaudžia. Taip bitės dirba, kol žiedadulkėmis užlipdo du trečdalius akutės tūrio. Į tą pačią akutę dėdamos įvairių augalų žiedadulkes, bitės jų nerūšiuoja. Kai akutės pripildomos, bitės jų viršų užpila medumi, užlipdo vašku – tokį mišinį palieka subręsti.
Veikiant įvairiems mikroorganizmams, fermentams, esant didelei drėgmei ir šilumai (34–36 °C), maždaug per dvi savaites iš mišinio susiformuoja vadinamoji bičių duonelė. Bitėms tai – pagrindinis baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų ir vitaminų šaltinis. Duonele maitinami bičių perai, kuriems augant reikia labai daug baltyminės medžiagos. Daug duonelės bitės vartoja pieneliui, vaškui gaminti, tranams maitinti. Duonelė turi ir antimikrobinių savybių. Atlikti tyrimai rodo, jog įvairūs bičių duonelės ekstraktai stabdo ligų sukėlėjų augimą, o dėl biostimuliuojančių ir regeneruojančių savybių, esančių duonelėje, greičiau gyja žaizdos, silpnėja uždegiminiai procesai organizme. Bičių duonelė sėkmingai vartojama ir prieš senatvišką silpnumą. Šis produktas teigiamai veikia nervų sistemą, padeda atsikratyti nemigos, depresijos, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, padeda sutrikus medžiagų apykaitai, susirgus diabetu.

Žiedadulkės. Svarbiausia  žiedadulkių sudėtinė dalis - visaverčiai baltymai.  Jose yra 5-7 kartus daugiau aminorūgščių negu jautienoje ir kiaušiniuose, be to, yra nukleino rūgščių ir nukleoproteidų, apie 20 proc. augalinių riebalų.  Paminėtini  lipidai, iš kurių susidaro vitaminas D, kai kurie hormonai, "surišantys" cholesterolį  ir šalinantys iš organizmo jo perteklių.  Žiedadulkėse yra apie 2 proc. fosfolipidų.  Jie sulaiko riebalų kaupimąsi kraujagyslėse.  Šiame produkte esantys karotinoidai virsta vitaminu A, gerinančiu regėjimą. Vitaminas C ir rutinas didina viso organizmo kraujagyslių, o ypač kapiliarų atsparumą.

Programą parengė Danutė Indrašienė

Renginių metu yra fotografuojama ir filmuojama. Medžiaga publikuojama muziejaus internetinėje svetainėje, soc. tinkluose ir muziejaus informaciniuose leidiniuose.