Edukacinės programos

Edukacinė programa “Pažink bites saldžiai”

Edukacinė programa “Pažink bites saldžiai”  [ ... ]

Korio atakiavimo edukacinė programa „Saldu gardu kaip du medu“

 Korio atakiavimo edukacinė programa
„Saldu gar [ ... ]

Medaus išsukimo edukacinė programa „Per barzdą varvėjo, burnoje turėjau“

  Medaus išsukimo edukacinė programa „Per ba [ ... ]

Edukacinė programa “Bitininkauti smagu”

 Edukacinė programa “Bitininkauti smagu” Pr [ ... ]

Medaus ir kitų bičių produktų degustacijos programa

„Nuo žolyno iki korio“
Programos trukmė: iki  [ ... ]

Vilnos vėlimo edukacinė programa

  Vilnos vėlimo edukacinė programa „Vilnon [ ... ]

Bičių produktų kvapų relaksacinė programa

Bičių produktų kvapų relaksacinė programa „ [ ... ]

Žvakių liejimo senoviniu būdu edukacinė programa

 Edukacinė programa „Bitelės žvakelė“
Prog [ ... ]

Medaus degustacijos programa

Medaus degustacijos programa „Radvilų desertas [ ... ]

Medaus degustacijos programa

„Radvilų desertas“
Programos trukmė: iki 2 val.
Grupės dydis:  nuo 8 iki 20 asmenų.
Programos kaina: 6 eur/asmeniui

Edukacinės programos tikslas
Skatinti įvairaus amžiaus asmenų domėjimąsi bičių produktais ir bitininkyste, supažindinti su vieninteliu Pabaltyje esančiu Senovinės Bitininkystės muziejumi. Programa yra unikali, nes suteikia galimybę apsilankyti Stripeikių Bitininkystės muziejuje ir susipažinti su realiu bičių gyvenimu.

Produktai:
Kelių rūšių medus
Agurkai
Medus su koriu
Žolelių arbata
Programos turinys:

Edukacijos metu bus pasakojama apie medaus rūšis, jų skirtumus, vyks tuo metu esančių medaus  rūšių degustacija. Ragaujant bus ugdomi gebėjimai pajusti skoninius skirtumus, kvapą, atskirti medaus rūšį pagal spalvą, kalbama apie medaus mišinius skirtus imunitetui stiprinti, nuovargiui šalinti. Programa atskleis medaus atsiradimo ypatumus, supažindins su skoninėmis medaus savybėmis, tautinio paveldo lobiais.
Kodėl medus valgomas su agurkais? Kodėl programa vadinasi ''Radvilų desertas“? Tai jau intriga muziejaus lankytojams, atsilankykite ir sužinosite.

 Produktų naudingumas
Medus – itin naudingas sveikatai produktas, normalizuojantis daugelio vidaus organų darbą, pagerinantis kraujo sudėtį, sustiprinantis imunitetą, jis yra galingas energijos šaltinis, taip pat turi antibakterinių savybių. Dėka savo gydomųjų savybių, medus labai plačiai ir nuo seno naudojamas liaudies medicinoje tiek gydant susirgimus, tiek profilaktiškai. Stiprina organizmo funkcijas, nes turi nemažai aktyviojo deguonies. Taigi, medus labai reikšmingas organizmo oksidacijos procesuose. Kita svarbi jo funkcija – fermentacija. Meduje yra labai daug ne tik virškinimui, bet ir organizmo funkcijoms reguliuoti reikalingų fermentų. Jame yra labai svarbių organizmui reikalingų medžiagų: daug angliavandenių, baltymų, kurie į medų patenka iš augalų kartu su nektaru ar lipčiumi, žiedadulkėmis ir su bičių liaukų sekretu. Jie skatina fermentų, kuriuos išskiria bitės organizmas aktyvumą.



Agurkai
Indai ir egiptiečiai pirmieji įvertino agurkus, pradėję juos auginti trečiajame amžiuje prieš mūsų erą.
Agurkas turi baltymų (15 proc.), cukraus (fruktozės ir gliukozės), vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo. Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji – mažiau. Dar ši mažai kaloringa daržovė turi daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, nikelio, aliuminio, vario, cinko, sidabro, chromo.
Tikriausiai jums įdomu, kokių vertingų savybių turi agurkai? Be minėtųjų medžiagų, agurkai turi ypatingų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Štai kodėl mitybos specialistai rekomenduoja mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams. Agurkuose yra naudingų medžiagų, kurios tirpdo akmenis. Įdomu tai, kad agurkai naikina mikrobus ir mažina aukštą kūno temperatūrą. Ši daržovė naudinga gerinant atmintį, širdžiai stiprinti, naudinga sergant skrandžio, dantenų ligomis, kosint.
95 proc. agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurkai yra labai mažai kaloringi (100 g – tik 15 kcal., t.y. 1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Vasarą ir rudenį naudinga daryti iškrovos dienas valgant tik agurkus. Per dieną galima suvalgyti apie 1–1,5 kg agurkų. Mitybos specialistai pataria prieš kiekvieną valgymą suvalgyti po vieną agurką (be druskos) – tai pagerina maisto pasisavinimą.

 Programą parengė  Danutė Indrašienė

Ekspozicijos

Ūkinis pastatas „Jonažolė"

Ūkinis pastatas „Jonažolė“ šioje ekspozicijoje jūsų laukia bitininkavimo reikmenų prista [ ... ]

Kluonas "Raudonėlis" edukacinių programų erdvė....

Kluonas "Raudonėlis"

Šis pastatas skirtas įvairiems renginiams ir edukacinių programų įgyvendin [ ... ]

Austėjos klėtelė „Šlamutis"

Austėjos klėtelė „Šlamutis“

Šios ekspozicijos pagrindinė tema - medingieji augalai ir biči [ ... ]

Lauko ekspozicija

Lauko ekspozicija
Lauko ekspozicija padalinta zonomis, kurių kiekviena suprojektuota taip, kad  ats [ ... ]

Svirnas "Bandrenis"

Svirnas „Bandrenis“ – bitininkystės muziejaus svečio erdvė. Tai keičiamų parodų vieta.

Sv [ ... ]

Pirkia „Muilinė guboja“

Pirkia „Muilinė guboja“

Pagrindinė šios ekspozicijos tema - bitininkystės istorija. Šioje ek [ ... ]